Bondex Logo

Věděli jste, že…

Slavné lego vzniklo díky dřevu
Zakladatel dánské firmy Ole Kirk Christiansen byl totiž truhlář, který v Bilundu vyráběl nábytek pro místní farmáře. Když jeho dílna v roce 1924 vyhořela, rozhodl se nejen postavit novou, ale také rozšířit svůj sortiment. Nejdříve vyráběl miniatury nábytků, odtud už byl jen krůček k hračkám. První hračky od Lega tedy byly dřevěné, plast nahradil dřevo až o několik let později.

Dřevo může být průhledné
Vědci ze švédského Královského technologického institutu přišli s vynálezem průhledného dřeva, když z balzového dřeva nejdříve odstranili lignin, čímž zvýšili propustnost světla v závislosti na tloušťce materiálu o 80 až 95 procent. Lignin pak nahradili polymerem – výsledkem je nejen to, že je nyní skrz dřevo vidět, ale materiál je rovněž strukturálně pevnější. Takové dřevo by mohlo posloužit pro okenní výplně, jako průhledné fasády či trámy nebo v podobě levných solárních panelů.

Nejdelší sklad dřeva na světě je ve Švédsku
Po hurikánu Gudrun, který zpustošil obrovský kus švédských lesů, zbudovali Švédové na opuštěném vojenském letišti v Byholmě unikátní sklad dřeva – leželo v něm asi sto milionů kubických metrů dřeva, které bylo uskladněno v pěti dvoukilometrových pásech o výšce téměř patnácti metrů.

Dřevo je materiál budoucnosti
Ve Finsku plánují do budoucna využívat své rozsáhlé zalesněné plochy pro energetické účely a nastartovat tak ekonomiku. Vše přitom bude naprosto „ekologické a bio“. Lesy pokrývají zhruba 70 % země, proto není sázka na efektivní výrobu energie ze dřeva tak překvapivá. Navíc má Finsko jeden z nejrozvinutějších dřevozpracovatelských průmyslů v Evropě, čehož v rámci svého ambiciózního projektu hodlá využít