Bondex Logo

Dřevěná terasa je poklad

Terasa domu je místo jako stvořené pro odpočinek, přátelská setkání i rodinné oslavy. Proto jsou ale terasy také jednou z nejzatěžovanějších ploch a kromě povětrnostních vlivů musí být odolné i proti mechanickému poškození.

Stačí, abyste si ze zahrady přinesli na podrážce boty drobný kamínek, a můžete dřevěný povrch terasy nepříjemně poškrábat. Právě proto, aby terasy dlouho vydržely a vypadaly jako nové, staví se z exotických, tvrdých dřevin. Přesto je nutné je chránit.

5 kroků k renovaci terasy

1. Pořiďte si speciální olej určený přímo na terasy. Tyto oleje, které samozřejmě najdete i v portfoliu značky BONDEX, zabrání pronikání vlhkosti do dřeva, jeho šednutí a praskání. Zároveň zvýší odolnost dřeva vůči ošoupání židlí nebo jiným venkovním nábytkem. Dřevo se při ošetření olejem jen lehce zabarví a zůstane mu jeho přirozený vzhled.

2. Zbruste terasu až na čisté dřevo. Pokud máte starší terasu, která už ledacos pamatuje, je dobré zbrousit její povrch až na původní zdravé a nepoškozené dřevo, případně ji vyčistit speciálním prostředkem na čištění zašedlého dřeva. Teprve na čisté dřevo je možné aplikovat olej. Máte-li terasu vyrobenou z měkkého dřeva, je nezbytné ji impregnovat přípravkem BONDEX Preserve II.

3. Natírejte za správných podmínek. Teplota podkladu a okolí by se během natírání měla pohybovat od 5 do 25 stupňů Celsia, nejvhodnější je ovšem teplota vzduchu okolo dvaceti stupňů. Vlhkost ošetřovaného dřeva nesmí být vyšší než 12 %. Dbejte i na správnou vlhkost vzduchu – měla by se pohybovat mezi 30 a 80 procenty. Je vždy lepší si na dobré počasí počkat, protože špatné podmínky prodlužují dobu schnutí. Nikdy byste neměli terasu natírat na prudkém slunci, za deště, mlhy nebo silného větru.

4. Natírání má i další pravidla. Nejde jen o počasí. Důležitý je také způsob, jakým budete terasu natírat. Doporučujeme natírat dřevo po směru vláken, a to vždy v tenčích a rovnoměrných vrstvách. Díky tomu olej pronikne co nejhlouběji do dřeva. Přebytky oleje, který se do dřeva nevsákl, je nutné zhruba po třiceti minutách setřít houbičkou nebo hadrem.

5. A po roce zase znovu. Nenechte dřevo na terase zešednout. Takový „havarijní stav“ se už jen těžko napravuje a stojí peníze, čas a práci navíc. Když ovšem budete terasu pravidelně ošetřovat olejem, odvděčí se vám dlouhou životností. Alespoň jednou ročně ji nejdříve očistěte speciálním prostředkem odstraňujícím prach, nečistoty a mastnotu. Vyčištěný povrch napusťte olejem tak, jak to doporučujeme v předchozích bodech.