Bondex Logo

Renovace zahradní lavičky

Zahradní lavičky patří mezi oblíbené kusy zahradního nábytku. Za krásného počasí je to ideální místo, kde se můžete schovat před celým světem, odpočívat a číst si. Přesně taková je možná i vaše lavička – co na tom, že už není nejnovější a nejspíš by potřebovala trochu oživit.


Dřevo má své kouzlo a charisma i po letech, a i když je lavička trochu omšelá, nevyhazujte ji. Místo toho se pusťte do renovace a dejte jí nový kabát.


5 kroků k renovaci lavičky

1. Zbavte ji starého laku. Nejdříve je potřeba zbrousit zbytky starého laku. Dřevěný povrch lavičky by měl být dokonale hladký, rovný, neměla by z něj čouhat žádná dřevní vlákna. Zatmelte také všechny díry po šroubech a tmelem vyrovnejte rovněž všechny ostré rýhy ve dřevě. Hrany jemně zaoblete, ideálně na poloměr dvou až čtyř milimetrů.

2. Důkladně lavičku očistěte. Jakmile povrch náležitě zbrousíte, pořádně ho také očistěte. Neměly by na něm být stopy prachu, mastnoty ani dalších nečistot, které dokážou při natírání udělat neplechu. Tvrdé dřevo přitom nejlépe očistíte vysavačem, na měkké dřevo stačí vzít suchý smetáček nebo štětec. V žádném případě neotírejte lavičku mokrým hadrem, protože voda by mohla vniknout do dřeva a prodloužit dobu schnutí.

3. Počkejte si na dobré počasí. Nikam nespěchejte – nízké teploty, déšť a vysoká vlhkost vzduchu mohou prodloužit dobu zasychání a bohužel i ovlivnit kvalitu nátěrů. Nejlepší je natírat při teplotách okolo 20 stupňů Celsia (nebo alespoň při teplotách nad 10 stupňů Celsia, pokud se nemůžete dočkat nové lavičky), nikdy nenatírejte za deště nebo na přímém slunci.

4. Pusťte se do natírání. Povrch dřeva natírejte po vláknech a stejnoměrně. Volte spíše tenčí vrstvy nátěru, neboť ty silné mnohem hůře zasychají a vyzrávají – navíc na nich mohou vznikat defekty. Doporučujeme také povrch vždy po zaschnutí každé vrstvy nátěru přebrousit jemným brusným papírem, znovu očistit a pak nanést novou vrstvu.

5. Natřete minimálně dvě vrstvy. Aby lavička něco vydržela, jeden nátěr nebude stačit. Standardně se aplikují dvě vrstvy lazury, v případě extrémní zátěže (vyšší nadmořská výška, větší nepřízeň počasí během roku apod.) přidejte ještě třetí vrstvu. Co se týká olejů, ty se aplikují do plného nasycení dřeva a po aplikaci je nutné přebytečný olej setřít – například molitanovou houbou.