Bondex Logo

4 zásady péče o dřevo

Očistěte povrch. Než začnete natírat, musíte povrch dřeva nejdříve zbavit všech nečistot, aby nátěrová hmota ke dřevu co nejlépe přilnula, pronikla do jeho vláken a mohla dřevo opravdu dobře chránit. Mechanické nečistoty nejlépe odstraníte ocelovým kartáčem nebo brusným papírem, před nátěrem ještě smeťte prach z povrchu smetáčkem. Nespěchejte a buďte důslední.

Počkejte si na správné počasí. Vyhněte se natírání v mrazu nebo za příliš chladných dnů, nenatírejte ale ani při nadmíru vysoké vlhkosti vzduchu či na přímém slunci. Nejlepší jsou teploty v rozmezí 20 až 25 stupňů Celsia, vlhkost vzduchu by neměla přesáhnout 75 procent. Když ideální podmínky nedodržíte, mohou nátěry špatně schnout, odlupovat se, blednout, či se dokonce smýt.

Základní nátěr nestačí. Klimatické podmínky vždy hrají proti dřevu, takže na základní nátěr je nutné aplikovat další vrstvy. Jedině tak získá materiál žádoucí ochranu proti počasí i škůdcům. Jako základní nátěr se dnes často využívá impregnace, která velmi rychle schne – další vrstvu tak lze aplikovat už po pár hodinách.

Pravidelně nátěr obnovujte. Natřít dřevo jednou provždy nestačí. Nátěr na dřevu v interiéru i exteriéru musíte pravidelně obnovovat, aby vydrželo co nejdéle.